Elk jaar wordt er minstens één Zwerfafvaltocht georganiseerd. Daarmee wordt in de wijk Gaasperdam gevaren en wordt, zoals de naam al doet vermoeden, jacht gemaakt op afval. Elk jaar weer deze zelfde wijk in om daar de boel op te ruimen? Hmm... nou nee. Het is veel meer.

Op pad

Dit jaar was het de eerste koude dag van het jaar. En later zou er nog heel wat regen komen. Het animo was daardoor waarschijnlijk wat minder. De open kano's en kajaks zijn voorbereid voor het verzamelen van afval: Kajaks met bakken met gaten onderin op het dek, zodat het water er uit kon lopen. Open kano's met bakken zonder gaten, om het water niet in de kano's te laten lopen. Afvalgrijper mee en het water op.

Afval en bootbeheersing

De eerste blikjes, flesjes en andere verpakkingen zijn al snel gespot. Bij een vrije kade is dat nog redelijk eenvoudig te pakken te krijgen. Maar bij of tussen het riet wordt al snel lastiger. Een kano recht het riet in sturen is bij open kano's onplezierig voor voorvaarders. En de punt van kajaks van 5 meter de rietkraag in sturen lukt meestal maar een klein stukje: het afval ligt dan vaak nog ver buiten bereik.

Om het doel te bereiken wordt het nodig zijwaarts te verplaatsen. Trekslagen, sculling-draw en een slimme aanvaarstrategie. Vervolgens balans. Want overhangen met een grijper zonder te gaan zwemmen is best een leuke uitdaging.

Op het dek van de kajak kan een beperkte hoeveelheid afval mee. Wanneer het gewicht te hoog wordt, wordt het varen steeds instabieler. De open kano's kunnen veel meer gewicht meenemen. Met als voordeel dat het afval van de kajaks al lekker uitgelekt is in de bakken met gaten. De kunst is nu bij elkaar komen op zo'n manier dat het zo eenvoudig is het afval van de kajak over te brengen naar de open kano.

En weer terug

Uiteindelijk is ook dit jaar weer niemand om gegaan en is er veel geoefend met vaartechnieken. En een leuke bijkomstigheid: er is weer veel afval opgeruimd. Waarvoor uiteraard ook: Dank!