Op vrijdag 30 december lieten Marten, Frank en Christiaan zich niet door de weersvoorspelling uit het veld slaan en werd vol goede moed ingestapt vlak bij de Martines Nijhoffbrug in Zaltbommel met als doel een fraai uitstapplekje net voorbij Kop van het land Dordrecht. De wind woei weliswaar 4 Bf, maar het zonnetje kwam er bleekjes door en we gingen door de sterke stroom ruim harder dan 10 km/u. Omdat de Waal vooral naar het westen stroomt, gaf de zuidelijke zijwind weinig problemen. De waterstand was dus lekker hoog, wel even uitkijken bij de net onder water staande kribben: dat gaf prachtige stromingseffecten. Geweldige hekgolven van met name de duwbak combinaties verhoogden de feestvreugde.

Na een welverdiende lunch bij slot Loevestein en een diepgaande discussie over wie ook al weer per boekenkist uit het slot ontsnapte, ging het enthousiast verder, langs de kades van Gorinchem richting Werkendam. Het weer werd wel een stuk slechter: regen en een tot een stevige 5 Bf aantrekkende zuiden wind met uitschieters naar 6 Bf. Voorbij Werkendam draait de daar Nieuwe Merwede hetende rivier met een grote bocht naar het zuiden: stroom tegen wind..... Steile golven vertraagde de voortgang aanzienlijk. Toch nog even met de wind in de rug genoten van heerlijke surfgolven, een echte opkikker na een lange dag varen. Voldaan knoopten we na zo'n 40km varen de 3 kajaks op het dak van de daar op de heenweg gestalde bolide en ging het via Zaltbommel terug naar de KVGaasperplas.

Het was een geweldige jaarafsluiting, achteraf ben je de regen en tegenwind snel vergeten en is het nagenieten van sterke verhalen over stroomeffecten, hoge vaarsnelheid en de vele schepen op de Waal.